17 Mayıs 2017 Çarşamba

Nargile Temizliği

Nargile Temizlik Malzemeleri

Nargile temizlik malzemelerini nargileni satın aldığın yerden alabilirsin. Eğer orda yoksa temizlik malzemelerini bulman lazım çünkü temizlik nargilenin lezzeti için en önemli unsurlardan biridir. Malzemelerin resmini ekliyorum yanlış bir şey alma.








3 adet temizlik malzememiz var. Su haznesi için, demir boru için ve lüle için birer fırça. Büyüklüklerinden ve fırçanın genişliğinden hangisinin hangisi için olduğunu anlayabilirsin. Eğer nargileni her içimden sonra temizlemezsen yavaş yavaş nargilen lezzetini kaybetmeye başlar ve tad karışır.

Su Haznesi Temizliği

Her içimden sonra suyunu boşlaltmalısın. Ardından su haznesini az miktarda sıvı sabun yada bulaşık jeli döküp tekrar su doldurup yarım saat dinlenmeye bırakmalısın. Bunun için elma sirekside kullanılabildiğini duydum ama hiç denemedim. Denersen beni de bilgilendir genç jedi.

Nargile borusu Temizliği

Bunun temizliği duşa kabinde yapmanı öneririm yoksa her yer su olabilir. önce borudan su geçir ardından fırçayla içini iyice temizle ve su akıt tekrar. Suyun rengi biraz sarı gelir fırçaladıktan sonra eğer bakır bir borun varsa. Suyun rengi normale dönene kadar akıtmaya devam et. Sonra kurumaya bırak. Haftada bir de fırçaya biraz bulaşık deterjanı damplatıp öyle yıkamanı öneririm.

Lüle Temizliği

Lüleni temizlemeden önce soğumaya bırak. Lülen sıcakken yıkarsan ani ısı değişimi lüleni çatlatabilir. Büyük çatlak görmesen bile lülede gözle göremeyeceğin ufak delikler oluşabilir ve buda tütünün şerbetinin dışarı akmasına sebep olur. Lüleyi yıkarken bulaşık süngeriyle yapışmış tütünleri kazımalısın ve deliklerin içine tütün yapışmadığından emin olmak için minik fırçayla deliklerin hepsini fırçalamalısn. Ardından lülenide kurumaya bırak.



















16 Mayıs 2017 Salı

Nargile Hazırlanışı

Evet genç padawan artık senin jedi mertebesine yükseldiğini ilan etmek benim için bir mutluluktur. Artık nargile malzemeleri, tütünler, közler ve nargile nasıl açılır biliyorsun. Şimdi sıra nargileyi hazırlamakta. Umarım senin yeni jedi rütbesinden usta rütbesine çıkışını da görebilirim. Hadi derse başlayalım.

Nargile Hazırlama

Su Haznesi

İlk olarak yapman gereken şey su haznesine su doldurmak. Koyacağın su miktarı borunun ucunu 2-3 parmak geçmeli. Eğer fazla koyarsan çekimi zor olur az koyarsan su filtreleyemez dumanı. Suyu doğru miktarda koymak önemli. Suyunu koydun kullandığın tütüne göre marpuçunu taktın.

Tütün

Ttünü didmen ve tütünün içindeki büyük odun parçalarını ayıklamanda önemli kaliteli bir nargile için. Tütünü didmezsen tütünün arasından hava geçemez. Bunu da hallettin. Lüleni al, hazırladığın tütünü bastırmadan eline al ve lüleye havadan serpiştir. Tütünü bastırmaman önemli yoksa hava akımını engellersin dediğim gibi. Tütünü lülenin ağzını dolduracak kadar asla koyma. Ne kadar fazla tütün o kadar fazla lezzet demek değil. Folyo çekiceksin daha unutma. Folyoya değmeyecek kadar koymalısın tütünü. Folyonun közle birlikte biraz aşağı doğru eğim alacağını da aklında bulundur.

Folyo Çekme ve Delme

Tütünü koyduktan sonra folyonu çekmelisin jedi dostum. Folyon sıkı olmalı yoksa tütüne değebilir. Folyo çekimini kendin deneyip sana en uygun çekme stilini bulmalısın. Folyonu çektikten sonra evde bir kürdan yada iğne bul. Deliklerin büyüklüğü ve sayısı nargileden alacağın zevki büyük ölçüde etkiler. Eğer kürdanla açıyorsan deliklerin biraz daha büyük olacak ama çok büyük olmamalı yoksa kül içeri düşer. Deliklerin büyük ise delik sayını azaltmalısın. En dış noktadan başla delmeye ve halkayı tamamlayana kadar del sonra bir iç halkaya geç ve tekrarla ortaya gelinceye kadar. Eğer iğneyle yapıyorsan prosedür aynı ama delik sayını arttırmalısın. Bu konuda yine pratik gerektiriyor en uygun delik sayısını ve büyüklüğü denedikçe keşfedeceksin. Delme için kullanılan iki aparat var ben yuvarlak olana delgeç diyorum diğeri is kürdan genişliğinde ucu sivri demir bir çubuk. 

Hava Kaçırma

Nargilenin hava kaçırmadığından emin olmalısın. Hava kaçağı olabilecek yerler lüle girişi, marpuç girişi ve borunun su haznesiyle birleştiği noktalardır. Nargile bandı kullanarak bu hava kaçaklarını önleyebilirsin.

Artık nargilen de hazır olduğuna göre közünü koy, aç ve iç. Afiyet olsun genç jedi.


15 Mayıs 2017 Pazartesi

Köz ve Nargile Açımı

Köz

Nargileni aldın çekirge tütün işini de hallettin. Neyi unuttun? Köz tabiki. Köz de en az tütün kadar önemlidir. Bazı közler çok ısı verir çabuk biter bazılarının külü çok ince olduğu için folyodan içeri düşer vb. Köz çeşitlerinde meşe ağacı ve hindistan cevizi kabuğu olmak üzere 2 tür vardır. Meşe ağacı ağaç kabuğundan yapıldığından dolayı közlerin şekilleri farklıdır ancak en kalitelisi de meşe ağacıdır. Evde yaımı zordur ve genelde çuval hesabıyla alınır. BU sebeplerden dolayı ben hindistan cevizi kabuğundan közü önericem. Küp küp olurlar ve hepsi aynı şekildedir padawancım. Her hindistan cevizi kabuğu köz de aynı değildir. Deminde söylediğim gibi bazıları fazla ısı verir bazıları uzun süre dayanır. Bneim kullandığım ve önereceğim marka tom cococha ve babil. Babilin külü daha ince olduğu için sıkı sık közlerin tepsiye düşürülüp küllerinden arındırılması gerekir aksi takdirde folyonun içine kaçan kül lezzeti bozar. Tom cococha daha uzun süre dayanır ama bir tık az ısı verir. Evde köz hazırlarken ufak bir tüp alabilirsin yada direk ocakta da pişirebilirsin. Közleri pişirip közlüğüne koyduktan sonra (cezvede olur közlük olarak hem daha ucuz) sonra benim önerim fön makinesiyle iyice alevlendiremen her yerini. Kıvılcımlar ve kül çıkacağı için camdan dışarı doğru yapmanı tavsiye ederim.



Nargile Açma

Artık tüm malzemeleri aldın. Nargile hazırlama uzun olduğu için sonraki yazımda anlatıcam genç padawan şimdilik açmayı öğrenmen lazım. Közlerinin tamamen yandığından emin olmalısın. Emin oldun mu? Güzel. Şimdi közlerini ortaya değil kenarlara folyonun %55-%65'ini kapatacak şekilde yerleştir. Ortalama 5-8 adet güçlü nefes al ve közleri 30 derece döndür lülenin üstünde. 5-8 nefes daha al. Mükemmel. Nargilen açıldı keyifle iç.













11 Mayıs 2017 Perşembe

Tütün Çeşitleri Markaları ve Karışımlar

Bir önceki yazımla beraber artık nargilenin ana parçalarını ve türlerini biliyoruz minik serçe. Şimdi geldi sıra işin ana malzemesi olan tütüne.

Tütün Markaları

Piyasada dolanan bir çok tütün markası vardır ancak Türkiye de benim 3 krallar diye adlandırdığım 3 büyük tütün markası vardır; El Fakher, Bahreyn, Nakhla. Kafeler de genellikle bu 3 markadan biri kullanılır ve gerçekten de iyi markalardır. Ancak Kıbrıs'ta kullanımı serbest olan al-waha tütününüde küçümsememek lazım. 50 gramlık paketleriyle 250 gramlık paketleri arasında devasa bir kalite farkı vardır ve 250 gramlık paketlerinin kalitesi 3 krala kafa tutacak seviyededir. Bneim önerim gidin en sevdiğin tütünden 250 gramlık al en temizi o olur.Bunun haricinde rosanna diye bir tütün markasıda vardır çok deneme şansım olmadı ama deneyebilirsin diğerlerine kıyasla bir tık daha ucuzdur.






Tütün Çeşitleri

Tütün çeşitleri gerçekten saymakla bitmez, senin o elf kulakların bile yorulur. Sex on the beach'inden tut bubble gum'ına kadar bir ton abudik gubidik tütün çıkarmışlar. Genel olarak kafelerde kullanılan tütünleri ve benim favorilerimi sıralamam gerekirse.

Kafelerde;                                                                          Benim Favorilerim,


Elma                Çilek                    Cola                                Red Grape        Bubble Gum
Çift Elma         Şeftali                  Limon                             Üzüm                Ocean
Cappucino       Portakal                                                       Nane                
Nane                Yaban Mersini                                             Cappucino        
Üzüm               Damla Sakızı                                              Karpuz      
Kavun              Karpuz                                                        Çift Elma  

Tütün Karışımları


Evet geldik ipin ucunun koptuğu yere çünkü tahmin edeceğin gibi Çok fazla sayıda tütün olunca, devasa sayıda karışım oluyor. Ben sana benim sevdiğim ve genel olarak sevilen karışımları söyliyim sonrada bitirelim bu yazıyı başka bi yazıda görüşelim. Benim sevdiklerimle genel olarak sevilenleri ortak yazıcam sen hepsini dene hepsi ayrı bir damak zevkine hitap ediyor çünkü. Sen kendi damak zevkini deneyerek keşfetmek zorundasın genç padawan ben sadece yol gösterebilirim.

Karışımlar

Elma - nane                           Kavun - Şeftali
Üzüm - nane                          Çilek - Muz
Red grape - nane                   Portakal - Şeftali  
Karpuz - nane                        Üzüm - Red grape  
Damla sakızı - nane               Şeftali - Çilek - Muz      
Yaban mersini - nane             Cola - Limon  
Limon - Nane                        

Bunlar haricinde şu bilgiyide veriyim çift elma ve cappucino birşeyle karışmaz ve karıştırılmamalıdır. Bunlar haricinde yüzlerce karışım var git evde kafede bir yerlerde dene lezetli bir karışım bulabilirsin korkma. Korkanın çocuğu olmaz.  
       













9 Mayıs 2017 Salı

Temel Nargile Malzemeleri

Nargileye Giriş - Nargile Parçaları 


Selamlar nargile cahilleri (bir zamanlar benimde olduğum gibi);

Sizi bu yazımda nargile malzemeleri  hakkında bilgilendireceğim. Nargile temel olarak 4 parçadan oluşur; su haznesi, borusu, lülesi ve marpucu.





















Su Haznesi


Su haznesinin büyüklüğü barındırabileceği duman miktarı açısından önemlidir. Duman yoğunlaşır ve sıkışırsa lezzet bozulabilir. Bu yüzden hazne ne kadar büyük olursa o kadar iyi çekirgeler. Tabiki estetiği de önemli ancak kişiden kişiye göre değiştiği için işin estetik kısmına burada girmiycem.

Nargile Borusu


Borunun materyali oldukça önemlidir. Bakır nargileler korozyona uğradığı için temizliğinin sık yapılması gerekir, çok uğraştır. Benim önerim materyal olarak çeliğin seçilmesi. Materyali hallettik geldik marpuç girişi sayısı ve tahliye sübabına. Tahliye sübabı olmazsa olmazlardan biridir. Su haznesindeki yoğunlaşmış dumanı çıkarmak için tahliye sübabınız yoksa lüleyi çıkarmak zorunda kalırsınız. Cam boyunlu borular çok tatlıdır. İçerken borudan geçen dumanı görebilirsiniz ama kırılma ihtimali vardır ve temizliği bir tık daha zordur.  Marpuç giriş sayısı içinde  4 kişi yada daha fazla kişiyle içiyorsanız ideal marpuç giriş sayısı ikidir. Hadi lülelere geçelim.

Lüle


Evet minik padawan lüleler apayrı bir evren. Çok fazla çeşidi ve büyüklüğü var ama temel olarak büyüklük içim süresini ve doğal olarak kullanılacak tütün miktarını belirler. Lüle alırken işin sırrı deliklerdir. Deliklerin orta büyüklükte olması idealdir. Çok büyük olursa tütün düşer, çok küçük olursa hava akımı az olur. Her delikten bakıldığında diğer tarafın görülebilmesi gerekir. Eğer görülmüyorsa o lüleyi alma padawancık. Bir kaç lüle örneğini resimlerde görebilirsin.





Marpuç


Evet nargile meraklısı bu da son parça, marpuç. Bir çok marpuç çeşidi vardır; klasik tahta, kullan at, plastik, buzlu vs. Bunlar arasından benim favorim hem plastik hemde içinde minik bir buz pedi barındıran iki marpuç çeşidinin birleşimidir. Hem dumanı soğuk sevenlere hem de marpuçun hareket kabiliyetinin yüksek olmasını isteyenlere hitap eder. Aynı zamanda yıkanabildiği için kokuda bırakmaz. Klasik tahta marpuç içindeki koyun derisinden dolayı tadı hapseder ve aynı marpuçdan birden fazla tütün içersen tat karışımına sebep olur. Ama her şeyin olduğu gibi bu marpuçun da fanatikleri vardır, saygılar. Yalnız buzlu marpuç aslında tahta marpuça eklenen RPG başlığı şeklinde olanda bir eklentidir. Daha uzun süre dumanı soğutur ama bence estetik açısından hoş değil. Son olarak kullan at marpuçların hareket kabiliyeti yüksektir plastik olduklarından dolayı ve aslında kullanıp atmak zorunda değilsiniz. Uzun süre kullanılabilirler. Marpuç çeşitlerini resimlerde görebilirsin çekirge.