15 Mayıs 2017 Pazartesi

Köz ve Nargile Açımı

Köz

Nargileni aldın çekirge tütün işini de hallettin. Neyi unuttun? Köz tabiki. Köz de en az tütün kadar önemlidir. Bazı közler çok ısı verir çabuk biter bazılarının külü çok ince olduğu için folyodan içeri düşer vb. Köz çeşitlerinde meşe ağacı ve hindistan cevizi kabuğu olmak üzere 2 tür vardır. Meşe ağacı ağaç kabuğundan yapıldığından dolayı közlerin şekilleri farklıdır ancak en kalitelisi de meşe ağacıdır. Evde yaımı zordur ve genelde çuval hesabıyla alınır. BU sebeplerden dolayı ben hindistan cevizi kabuğundan közü önericem. Küp küp olurlar ve hepsi aynı şekildedir padawancım. Her hindistan cevizi kabuğu köz de aynı değildir. Deminde söylediğim gibi bazıları fazla ısı verir bazıları uzun süre dayanır. Bneim kullandığım ve önereceğim marka tom cococha ve babil. Babilin külü daha ince olduğu için sıkı sık közlerin tepsiye düşürülüp küllerinden arındırılması gerekir aksi takdirde folyonun içine kaçan kül lezzeti bozar. Tom cococha daha uzun süre dayanır ama bir tık az ısı verir. Evde köz hazırlarken ufak bir tüp alabilirsin yada direk ocakta da pişirebilirsin. Közleri pişirip közlüğüne koyduktan sonra (cezvede olur közlük olarak hem daha ucuz) sonra benim önerim fön makinesiyle iyice alevlendiremen her yerini. Kıvılcımlar ve kül çıkacağı için camdan dışarı doğru yapmanı tavsiye ederim.



Nargile Açma

Artık tüm malzemeleri aldın. Nargile hazırlama uzun olduğu için sonraki yazımda anlatıcam genç padawan şimdilik açmayı öğrenmen lazım. Közlerinin tamamen yandığından emin olmalısın. Emin oldun mu? Güzel. Şimdi közlerini ortaya değil kenarlara folyonun %55-%65'ini kapatacak şekilde yerleştir. Ortalama 5-8 adet güçlü nefes al ve közleri 30 derece döndür lülenin üstünde. 5-8 nefes daha al. Mükemmel. Nargilen açıldı keyifle iç.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder